"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie.
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka".
26 września 2014r. w ramach realizacji tematu „Zapasy na zimę” dzieci z grupy KUBUSIE uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta. W czasie zajęcia pani Małgosia zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. W pierwszej części dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem.
W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia.Najpierw poszatkowały kapustę i starły marchewkę. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanego w tym celu słoika i każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Następnie słój z kapustą kiszoną został umieszony w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji. Za pare tygodni sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!!!!!