Projekt Jak dbać o lokalne dziedzictwo kulinarne czyli szkolenia dla KGW z obszaru LGD "Górna Prosna" współfinansowany z budżetu Województwa Opolskiego w ramach zadania publicznego „Opolskie ze smakiem” dobiega końca.
17 czerwca odbyło się pierwsze spotkanie w ramach projektu „Jak dbać o lokalne dziedzictwo kulinarne czyli szkolenia dla KGW z obszaru LGD „Górna Prosna” blok I – Działaj legalnie! Księgowa oraz Panie z US i Sanepid-u przekazały dużo ważnych informacji np. podstawy prawne i rachunkowe prowadzenia KGW, kiedy i jaka rachunkowość, przykładowe operacje w księgach rachunkowych, rozliczenia z fiskusem, wymogi sanitarne, etykietowanie i nie tylko. W tym dniu zostałyśmy ugoszczone w Kościeliskach.
27 czerwca odbyły się dwa ostatnie spotkania szkoleniowe dla naszych kół gospodyń wiejskich. To był bardzo intensywny dzień. Było warto. Zaczęłyśmy w Dalachowie, gdzie gospodynie powitały nas pysznym śniadaniem. W Dalachowie odbył się jeden z bloków tematycznych „sprzedaj lokalnie”, który poprowadziła Krystyna Preś – Prezes „Oleskiego Koszyka”. Przybliżyła działalność stowarzyszenia, opowiedziała jakie wymogi należy spełnić, żeby znaleźć się w Oleskim Koszyku, w jaki sposób lokalne produkty znalazły się w „Kompozycji”, jakie są możliwości dla KGW współpracy z koszykiem a także bardzo dużo cennej, praktycznej wiedzy dot, prowadzenia stowarzyszenia, sprzedaży produktów, promocji itd. Kolejnym punktem była „wymiana doświadczeń”. Wraz z uczestniczkami pojechałyśmy do Wojciechowa, gdzie pałeczkę prowadzenia spotkania/szkolenia przejęły Panie z KGW Wojciechowianki oraz z KGW Dobrzenianki. Oczywiście zostałyśmy ugoszczone pysznym poczęstunkiem oraz wspaniałą atmosferą. I tutaj wiedza prowadzących również zaskoczyła uczestniczki, tym bardziej, że oba koła bardzo prężnie działają ale każde ma trochę inną specyfikację i doświadczenia. Uczestniczki zadawały mnóstwo pytań, na wszystkie uzyskały wyczerpujące odpowiedzi. Miło było słyszeć „świetny projekt”, „dużo istotnych tematów” „trochę nam się rozjaśniło”, „wiele inspirujących pomysłów” – to tylko kilka wypowiedzi uczestniczek szkoleń. Projekt trafiony w punkt.
Dziękujemy Opolskie ze Smakiem za jego współfinansowanie. Jesteśmy dumne, że udało nam się zaktywizować 90% kół z naszego terenu. Brawo dla Wszystkich! Jeszcze raz dziękujemy prowadzącym, uczestniczkom, organizatorom spotkań oraz wszystkim zaangażowanym w realizację projektu. Może w przyszłym roku też uda się zrobić razem coś fajnego!