Jesienne przetwory w grupie ,,Wesołe Skrzaty”
Już owoce i warzywa pięknie nam dojrzały, więc w jesienny dzień słoneczny plony pozbieramy. W sadzie rosną słodkie gruszki, na powidła śliwki, żółte i czerwone jabłka i smaczne malinki. A w ogrodzie jest marchewka, pietruszka, selery, teraz wszystkie te warzywa z mamą wykopiemy. W piwniczce je przechowamy aż do końca zimy, bo sałatki i surówki chętnie z nich robimy.
Tematem zajęć były jesienne przetwory. Dzieci zapoznały się ze sposobami przetwarzania owoców i warzyw. Rozmawialiśmy, co to są przetwory? Z czego można je zrobić? Kto i dlaczego je robi? W jaki sposób i gdzie je przechowujemy? W jakim celu ludzie jesienią gromadzą przetwory? Dzieci udzielały odpowiedzi na podstawie ilustracji oraz własnych doświadczeń w przygotowywaniu przetworów w swoich domach. W swoich wypowiedziach często przywoływały mamy oraz babcie, które robiły pyszne dżemy, soki owocowe, ogórki kiszone lub inne smakołyki na długie zimowe dni. W czasie zajęć dzieci rozpoznawały i nazywały owoce i warzywa umieszczone w przyniesionych słoikach . Na koniec zajęć dzieci zasiadły do wspólnej degustacji przyniesionych przetworów . ,,Ochów i achów" nie było końca, wszystkim smakowało wyśmienicie”
Jesienne Przetwory.mp4 (24,69MB)
Kiszenie kapusty
Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec.. To ci będzie szatkowanie!
Rach, ciach, ciach, obereczka- już kapusty pełna beczka!”
21 października 2020 r. w ramach realizacji tematu „Zapasy na zimę” dzieci z grupy „Wesołe Skrzaty „uczestniczyły w zajęciu kulinarnym – kiszona kapusta. W pierwszej części przedszkolaki zapoznały się z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę – oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem.
Czego potrzeba do zakiszenia kapusty? Skrzaciki już to wiedzą. W drugiej części zajęć dzieci przygotowały kapustę do kiszenia. Najpierw ją poszatkowały. Można zrobić to nożem lub użyć w tym celu szatkownicy i tak zrobiły to dzieci, z pomocą pani Ewy i Agatki. Następnie poszatkowaną kapustę wrzuciły do przygotowanej miseczki i każdą warstwę posypywały solą. W kolejnym etapie pracy, przekładały kapustę do słoików i dokładnie ugniatały, aż kapusta puściła sok. Dzieci wytrwale pracowały pod czujnym okiem swoich Pań. Słoje z kapustą kiszoną zostały umieszone w kąciku przyrody, gdzie przedszkolaki będą mogły obserwować proces fermentacji. Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta, pełna cennych dla zdrowia witamin.