DLACZEGO CIASTO ROŚNIE?- eksperyment.
Widzieliście w sklepowych lodówkach malutkie kosteczki z napisem „drożdże piekarskie”? Pewnie wiecie, że czasem używa się ich podczas robienia ciasta. Ale czy wiecie, co to jest? Czy te kosteczki są żywe? Czy potrafią oddychać, jeść i rozmnażać się? Odpowiedź brzmi - tak! Drożdże to malutkie grzyby. Do tej samej grupy należy pieczarka, którą kupujemy na bazarze i borowik, który rośnie w lesie. Drożdże zbudowane są z jednej komórki, której nie zobaczycie gołym okiem. Są tak małe, że w 1 gramie mieści się aż 25 miliardów komórek drożdży! To bardzo dużo! Ludzi na świecie jest niecałe 7 miliardów. Na całej kuli ziemskiej ludzi jest mniej niż drożdży w 1 gramie! Drożdże, jak każdy inny organizm żywy, potrzebują energii. Aby żyć, muszą jeść. Pokarmem dla drożdży są różne rodzaje cukrów. Może to być cukier z owoców, ale także cukier z naszych cukierniczek .W trakcie przemian cukrów przez drożdże powstaje gaz - dwutlenek węgla, który ulatuje do otoczenia. Produkowanie dwutlenku węgla przez drożdże wykorzystujemy przy robieniu drożdżowego ciasta. Wystarczy dać drożdżom trochę cukru i ciasto urośnie, będzie puszyste, z dziurkami w środku. W doświadczeniu zobaczymy, jak dużo gazu (dwutlenku węgla) mogą wyprodukować drożdże. Sprawdzimy, jakie warunki są dla drożdży najlepsze I UPIECZEMY PLACEK DROŻDŻOWY