"Wielki rwetes dziś u Basi, bo kapustę Basia kwasi.
Szatkownica poszła w taniec, to ci było szatkowanie!"
Strofy znanej od lat przedszkolnej piosenki stały się inspiracją do kultywowania przedszkolnej tradycji, jaką jest z pewnością "Kiszenie kapusty".
3 października 2016r. dzieci wraz z wychowawczynią p. Małgorzatą Kowalczyk "przygotowywały się do zimy".
W czasie zajęć pani Małgosia zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku, jakim jest niewątpliwie kiszona kapusta. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.
W pierwszej części dzieci miały okazje poznać kapustę wszystkimi zmysłami (wzrok, smak, zapach, dotyk) i dowiedzieć się, jak dawniej przygotowywano zapasy na zimę oglądały starą szatkownicę i zapoznały się z jej działaniem.
W drugiej części zajęć "Wesołe Skrzaty" zapoznały się z etapami kiszenia kapusty oraz z przyprawami niezbędnymi do jej zakiszenia (tj. liść laurowy, koperek, ziele angielskie oraz sól). Następnie w fartuszkach przygotowani do działań, przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowaną wcześniej kapustę wrzucały do przygotowanego w tym celu słoika a także marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu w słoiku tak, aż kapusta puściła sok. Z kolei słój z kapustą został ozdobiony i umieszony w kąciku przyrody, gdzie dzieci będą mogły obserwować proces fermentacji.
Za około 2 tygodnie sprawdzimy, jak smakuje nasza kiszona kapusta!
Po skończonej pracy wszyscy otrzymaliśmy medale "Jestem mistrzem w kiszeniu kapusty", oceniając w ten sposób nasz trud i zaangażowanie na zajęciach.